GYIK

GYIK – ihirek.hu szerkesztőknek

Gyakran Ismételt Kérdések, és a rájuk adott válaszok

Kérdés: Kapunk-e ihirek.hu-s email címet?

Válasz: Egyelőre nem. Amíg az oldal és a közösség nem profit orientáltan működik, addig használja mindenki a saját email címét. Ha át tudunk majd állni profit orientált működésre, akkor az email címek is finanszírozhatóvá válnak. Addig nem.

Kérdés: Mik a kommentmoderáció alapelvei?

Válasz:
1. Ha valaki linket tesz a hozzászólásába, akkor a rendszer automatikusan előzetes moderációba fogja sorolni azt a hozzászólást. Neked kell eldöntened, hogy az a link az öncélú reklám, vagy pedig valóban hasznos tartalomra mutat. Ha hasznos, akkor minden módosítás nélkül ki lehet engedni a hozzászólást. Ha reklámcélú a link a kommentben, akkor eldöntheted, hogy kiveszed-e csak a linket, és kiengeded a hozzászólást link nélkül, vagy egyáltalán nem engeded ki a hozzászólást. Én ez utóbbit javaslom, nem szerencsés a hozzászólásokba belepiszkálni.

2. Alapvetés, hogy hozzászólásokat nem manipulálunk, nem módosítunk, nem javítjuk bennük a helyesírási hibákat. Vagy publikus a hozzászólás, vagy nem publikus. Nincs átmenet, nem módosítunk elsőre aggályos hozzászólásokat azért, hogy aztán publikussá válhassanak. A hozzászólóknak is meg kell tanulniuk, hogy mi kerülhet ki az oldalra és mi nem. Akik csak spamelni járnak oda, azok el fognak tűnni, ha soha nem engeded ki a spamjüket – vagy törlöd utólag. Ha csak módosítgatod, az félreértésekre adhat okot.

3. Azokat a kommenteket kell – vagy lehet – törölni, amik rasszista felhangot tükröznek, uszítóak, személyeket és egyéneket támadnak, mások rossz hírét keltik – cégeket is ide értve -, vagy éppen egyáltalán nem illeszkednek a témához. Mindig az oldal gazdája kezében van a gyeplő, az oldal olyan, mint egy játszótér. Ott is vannak szabályok, a „játékosok” inkább előbb tanulják meg, hogy mik a szabályok, mintsem utóbb…

4. Ha törlésre kerül egy hozzászólás, akkor az két féle módon történhet. Vagy teljes egészében eltávolítod a hozzászólást – lomtárba teszed, vagy spamnek jelölöd -, vagy pedig a tartalmát törlöd, és beleírod, hogy „Ez és ez ok miatt a hozzászólás tartalmát töröltük.” (Az” ez és ez ok” helyett természetesen a valódi okot kell megjelölni.)

Kérdés: Lehet regisztrálni az oldalra?

Válasz: Biztonsági okok miatt nem lehet. (A regisztrációs űrlapon keresztül könnyebb betörni az oldalra, mint bárhol máshol.)

Ha valaki egyszer hozzászól az oldalhoz, tehát kitölti a kommentezéshez szükséges űrlapot, akkor az oldal megjegyzi azokat az adatokat, amiket bevitt, tehát amikor visszatér, nagy eséllyel nem kell újra kitöltenie az adatokat – ehhez az is kell, hogy az illető ne törölje a cookie-kat a böngészőjéből, de általában nem is szokták.

Kérdés: Milyen néven írjuk a cikkeket? Kell ebben valamilyen egységes képet tükröznie minden oldalnak?

Válasz: Amilyennel jól esik. Én nagyon szeretném, ha vállalnátok a teljes neveteket, de ha nem akarjátok, nem kötelező. Akkor egy becenév jelenjen meg legalább, hogy ha valakivel kommunikáltok majd írásban, akkor ne csak annyi legyen az aláírásotok, hogy „szerkesztő”.

Kérdés: ha képet akarok más oldalról átvenni, akkor pár sorban kérjek engedélyt a kép feltételezhető tulajdonosától?

Válasz: Tulajdonképpen igen, indokold azzal, hogy közszolgálatot végzel, és egy teljesen közhasznú helyi hírportálon szeretnéd felhasználni. Ha nem ad engedélyt, keress másik képet. De ami a legjobb: CSINÁLJ képet! Ha nincs kép egy cikkben, nincs azzal semmi gond. Ha jártodban-keltedben a környéket vagy a várost tudod fotózni, akkor ne fogd vissza magad, bármikor jól jöhetnek ezek a képek.

Kérdés: Hogyan válasszuk el egymástól az ingyenes és nem ingyenes programokat, eseményeket? Elvégre ingyenes programoknak is lehet fizetős része, illetve ha fizetős is egy program, lehet, hogy csak jelképes összeget kérnek.

Válasz: Ha bármilyen állami, vagy önkormányzati felügyelet alá tartozó intézmény szervez valamilyen eseményt, függetlenül attól, hogy ingyenes lesz-e a részvétel, vagy fizetős, hírt lehet róla adni. (Pl. művelődési házak, iskolák, idősek otthona, stb.) Hírt lehet adni a tradicionális eseményekről is, mint pl. a Busójárás, vagy Virág Karnevál, és hasonló, a vidékre éppen jellemző megmozdulásokról. Hírt lehet adni a helyi piacokról, vásárokról, búcsúkról.
Amiről egyelőre nem lehet hírt adni: profitorientált vállalkozások bármilyen remek, de fizetős kezdeményezése, illetve nonprofit szervezetek bármilyen fizetős kezdeményezése. Ezek megjelenési módjait majd kidolgozzuk gyakorlati tapasztalattal a hátunk mögött. Ha felkérést kaptok vállalkozásoktól vagy nonprofit szervezetektől, jelezzétek nekem, és megbeszéljük konkrétan.

Kategória: tudnivalók | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!