Gomolyfelhők, zivatar, néhol szél lesz jellemző a holnapra

Eső

Budapest, 2019. május 19., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————
Finnország északi része, illetve Oroszország nyugati tájai fölött anticiklon található, arrafelé többnyire csak kevés felhő van az égen, és csapadékról sem érkezik jelentés. Eközben Európa többi részén ciklonális mező hatására változékonyabb az idő. Több helyen is kialakul eső, zápor, és főként a Nyugat-, illetve Közép-Európa fölött elhelyezkedő ciklon előoldalán zivatarok is előfordulnak. Az említett alacsonynyomású légköri képződmény miatt szárazföldünk keleti, északkeleti része fölé azonban nemcsak labilisabb és nedvesebb, hanem melegebb levegő is áramlik, emiatt az ilyenkor szokásosnál több fokkal enyhébb az idő. A Skandináv-félszigeten nem ritka a 20 fok fölötti csúcsérték, sőt Finnország déli felén néhol 25 fokot is mérnek. Hasonló a helyzet délebbre is, a Kelet-európai-síkság nagy részén, a Kárpát-medencében 22, 23, a Balkán-félszigetnél pedig jobbára 26, 27 fok köré melegszik fel a levegő a délutáni órákra. Ezzel szemben Nyugat-Európában hűvösebb az idő, ott általában 20 fok alatt alakul a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence fölé hétfő estig több hullámban nedvesebb és labilisabb levegő áramlik, emiatt többfelé és több alkalommal is kell záporra, zivatarra számítani.

Előrejelzés az ország területére hétfő estig
——————————————–
Déli irányból tovább növekszik a felhőzet, és az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett dél, délkelet felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra. A reggeli, hajnali órákra már szakadozik, csökken a felhőzet, és csapadék is egyre inkább csak az északi megyékben fordulhat elő. Hétfőn a gomolyfelhő-képződés mellett általában több órára kisüt a nap, de a keleti tájakon több lehet a fátyolfelhőzet. Napközben több helyen is valószínű zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél hétfőn főként a Dunántúlon megerősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul, délnyugaton lesz hűvösebb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 19 és 24 fok között várható.

kpg \ bdó

MTI 2019. május 19., vasárnap 16:09

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →