Csodaszép gyurgyalagok a költési időszakban

Gyurgyalag

A gyurgyalag egy vízpart közelében élő, élénk zöldeskék színű madár, ami a madarakról alkotott általános elképzeléseinkkel ellentétben nem fára, hanem löszös falba, homokbányákba építi a fészkét. A képeken egy fészekrakó párt látunk, amint egy vízhez közeli partoldalban a majdani költőüreghez vezető alagutat ássák.

A hím gyurgyalag udvarláskor ajándékkal halmozza el a tojót, ami általában zsákmányának jelentős részét teszi ki. A fészken 20-22 napig felváltva ülnek, majd a kotlást követően is közösen etetik a fiókákat. A gyurgyalag táplálékát élőhelyéhez igazodva a szitakötők és pillangók jelentik, de a méheket, darazsakat, bögölyöket és poloskákat, stb. is fogyasztják. További érdekessége ennek a madárkának, hogy a darazsak fullánkját kitépi fogyasztás előtt.

A fentiek értelmében érdemes tudni, hogy egy madárbarát kertben kevesebb a poloska, ráadásul a gyurgyalag nem az egyetlen madár, ami fogyasztja a “büdös bogarakat”! Ha szerencsénk van, júliusig vízpartok közelében magunk is láthatunk egy-egy fokozottan védett gyurgyalagot, mert ennél a madárfajnál eddig tart a költési időszak!

Gyurgyalag
Nagykanizsa, 2019. június 3.
Gyurgyalagok (Merops apiaster) a 61-es fõút melletti löszfalon Nagykanizsánál 2019. június 3-án.
MTI/Varga György

Borító: Nagykanizsa, 2019. június 3.
Gyurgyalagok (Merops apiaster) a 61-es fõút mellett Nagykanizsánál 2019. június 3-án.
MTI/Varga György

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →