Jégesővel kísért heves zivatarok várhatók szombaton

Gomolyfelhő

Időjárási helyzet Európában
—————————
A nyugat-európai forróság elérte csúcspontját: csütörtökön Franciaország északi felén, a Benelux-államokban, valamint a Germán-alföld nyugati részén nagy területen emelkedett 40-43 fok közé a hőmérséklet. Belgiumban, Hollandiában és Németországban is új abszolút országos hőmérsékleti csúcs született, de Franciaországban is megdőlt az abszolút fővárosi rekord: Párizsban is 42 fok fölötti értéket mutattak a hőmérők. Az Ibériai-félszigeten, illetve a Brit-szigetek déli tájain is 36-38 fok közé melegedett fel a levegő. Az a magasnyomású képződmény, amelynek nyugati peremén a hőhullámhoz köthető erőteljes déli áramlás kialakult, középpontjával a Skandináv-félsziget felé mozdult el, miközben a Brit-szigetek fölött örvénylő ciklon markáns hidegfrontja már elérte kontinensünk nyugati részét. A front péntek hajnalban megközelítőleg a Glasgow-Bristol-Nantes-Lisszabon vonal mentén tartózkodott, és heves zivatarokkal vet véget a történelmi rekordokat döntögető nyugat-európai hőségnek. Kelet-Európa időjárását sekély ciklonális mező, illetve magassági hidegörvény alakítja, így ott is gyakran felhős az ég, és esőt, záport is több helyről jelentenek, néhol zivatar is kialakul. Ugyanakkor kontinensünk északi és középső részén illetve a mediterrán térségben sokat süt a nap, a legtöbb helyen 27 és 36 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább ciklonális hatások alakítják, ezért gyakrabban megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé várható heves zápor, zivatar.

Várható időjárás az ország területén szombat estig
————————————————–
Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett szombaton már kevesebb napsütésben lesz részünk. Estig szórványosan, nagyobb számban az ország északkeleti felén alakul ki további zápor, zivatar, majd éjszaka átmenetileg kevesebb helyen valószínű csapadék. A reggeli, délelőtti óráktól azonban ismét egyre többfelé pattannak ki zivatarok. Elsősorban szombaton helyenként heves zivatarra is lehet számítani felhőszakadás, jégeső kíséretében. A déli, délkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 34 fok között valószínű, hűvösebb a tartósabban felhős tájakon lehet.

kf \ bil \ bpt

MTI 2019. július 26., péntek 15:44

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →