Tényleg követ a tekintetével Mona Lisa?

Mona Lisa

Leonardo da Vinci Mona Lisája vitathatatlanul a világ egyik leghíresebb festménye. Még azok is tudják, melyik festményről van szó, akik nem kedvelik vagy nem értik ezt a fajta művészetet.

Általánosan elfogadott tény, hogy Mona Lisa követ a tekintetével, bárhova is lépünk a közelében. Figyel minket. Ezt a különleges jelenséget nevezik Mona Lisa-effektusnak.
Pedig ez csak egy benyomás, egy érzés, hiszen a festmény szeme nem mozog. Sebastian Loth német kutató szerint „Maga a benyomás akkor alakul ki, ha a képtől balra és jobbra is azonos távolságra távolodunk el.”
A Mona Lisa-effektus egy különös érzés, egy több évszázados illúzió, amely a fény és az árnyék bonyolult kölcsönhatásának köszönhetően jön létre. A kutatók azzal magyarázzák, hogy a festmény „közel” és „távoli” pontjai nem változnak oldalra lépés közben.

 

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →