Mi lesz velünk, ha elfogy a telefonokhoz használt fém?

Telefon

Ezt a fémet Indiumnak hívják, szürke színű, és olyan lágy, hogy akár késsel is vágható. A telefonok mellett, szinte minden LCD képernyő előállításához használják. Csakhogy az iránta való kereslet, az okos telefonok, LCD televíziók, és más készülékek gyártásával egyenes arányban nő. Olyannyira, hogy 10 év alatt az Inidium eladási ára 100 dollár / kilogrammról 1000 dollár / kilogrammra emelkedett.

Az igazi problémát az jelenti, hogy a szabad szemmel nem látható vékonyságú, átlátszó indium ón-oxid réteg, napjainkban minden érintőképernyős telefon kijelzőjén ott van, mert az érintésérzékelésben tölt be nélkülözhetetlen szerepet, ami szinte pótolhatatlanná teszi a gyártás során.

A hulladék újrahasznosítás tehát csak ideig-óráig képes elodázni a kérdést: mi lesz az érintőképernyők sorsa, ha elfogy az Indium?

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →