Hallottál már FIDO-ról, a ködoszlatóról?

Köd

Lehet, hogy te is jártál már úgy, hogy valahová repülővel utaztál volna, de a sűrű köd miatt el kellett halasztani az utazást? Persze nem azért, mert te nem látsz a ködben, hanem azért, mert a repülőknek okoz problémát a sűrű köd a le- és felszállásnál. Persze mondhatnánk, hogy van nekik radarjuk és egyéb extra biztonsági ketyeréjük, de elsődleges szempont az utasok biztonsága.
Viszont a világháború idején nem volt idő várakozni arra, hogy a gépek fel- vagy leszállhassanak, ez stratégiai kérdés volt. A ködprobléma legjobban az angoloknál ütközött ki. A pilóták inkább a tengerre szálltak le, mert nem találták a hazavezető utat.
A forradalmi újítást, a FIDO-t a brit olajhadviselési osztály találta ki, locsolócsöveken kerozint vezettek a kifutópályára, majd meggyújtották. Ez nemcsak eloszlatta a ködöt, hanem a repülők számára messziről látható irányzék volt. Költségessége miatt napjainkban már nem alkalmazzák.

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>