Boszorkányok! Bevetésre!

Légierő

A második világháború hősei között a nőkről kevés szó esik a feljegyzésekben.
A női egységek bevetése kényszerhelyzetből született, a Barbarossa hadművelet szükségessé tette a légierő létszámának bővítését.
Az ötlet Marina Raszkovától származik, aki maga is kiváló pilóta volt, amellett, hogy ő volt a szovjet hadsereg első női navigátora. 1941 októberében magától Sztálintól kapott engedélyt, hogy létrehozzák az 588. női éjszakai vadászbombázó ezredet, mely három egységből állt.
Az akcióban résztvevő nőknek négy hónap alatt kellett mindazt a tudást elsajátítaniuk, amire a férfiaknak több év állt rendelkezésére. Természetesen a férfiak részéről tapasztalható volt az erőteljes kétkedés, sőt némi szexuális zaklatásnak is ki voltak téve.
A felszerelésük csapnivaló volt, de előnyt tudtak belőle kovácsolni. A sötétben leállított hajtóművel úgy suhantak, mintha seprűn repülnének, innen kapták az Éjszakai Boszorkányok nevet.

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>