Opten: újra emelkedésnek indult a könyvkiadás árbevétele

Sok könyv

Budapest, 2019. március 18., hétfő (MTI) – Tovább csökkent a könyvkiadók száma, bevételük azonban növekedésnek indult 2017-ben az Opten Kft. adatai alapján.

A céginformációs szolgáltató hétfői közleménye szerint az ágazat 2016-ban 44 milliárd forint árbevételt ért el, a tavalyelőtti majdnem 49 milliárd forint viszont már több mint 900 millió forinttal múlja felül a 2015. évit.
A forgalommal ellentétben a cégek és a munkavállalók számának szintén 2012-ben kezdődött visszaesése nem állt meg. Akkor 1746 vállalkozásnál 3918-an dolgoztak, idén mindössze 2335 alkalmazottnak adott munkát a még működő 1255 könyvkiadó.
A felszámolás alá került cégek aránya viszont tavaly 0,2 százalékra esett, noha az elmúlt 7 év során csak 2016-ban fordult elő, hogy nem érte el az 1 százalékot a megszűnő társaságok aránya.
Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere hozzátette, hogy a kiadók 2018-as pénzügyi beszámolóiból derülhet csak ki, tartós bővülést hozott-e 2017-es növekedési fordulat.
A közlemény kiemelte, hogy a bővülést a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2017-es könyvforgalmi adatai is megerősítik. A több eladásból azonban – mint írták – csak részben következik a kiadók fellendülése, hiszen a könyvek fogyasztói árából a kereskedők is részesülnek.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2017-es könyvforgalmi adatai szerint szinte minden könyvfajtánál nőtt a forgalom. Az ismeretterjesztő műveknél 29,51 százalékkal, a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványoknál 12,58 százalékkal, a gyermek- és ifjúsági könyvkiadásnál 29,7 százalékkal.
Kivételt a szépirodalom jelent, mert ott a forgalom 0,94 százalékkal csökkent.

bcsy \ gte

MTI 2019. március 18., hétfő 18:04

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →