Francia Jazz Fesztivál az Opus Jazz Clubban

Jazz zene

Budapest, 2019. március 23., szombat (MTI) – A francia újzenei színtér többszörösen díjazott, zömében fiatal alkotói hallhatók a Budapest Music Center ötnapos Francia Jazz Fesztiválján, amely március 26-tól 30-ig tart a Frankofón Fesztivál eseménysorozat részeként.

A francia dzsesszművészek eredetisége, vitalitása, nyitottsága a különböző műfajok és új irányzatok felé a műfaj izgalmas szereplőivé teszi őket. Az elmúlt két évtizedben a BMC és a Francia Intézet együttműködésében nem csak a frankofón zenészek fellépései váltak rendszeressé az Opus Jazz Clubban, de az itt készülő lemezekkel a BMC Records az egyik legfontosabb “francia” dzsesszkiadóvá vált – közölték a szervezők az MTI-vel.
A mostani Francia Jazz Fesztiválon hat koncertet rendeznek, ezek között két újabb BMC-s lemezbemutató is lesz: március 28-án csütörtökön az Hugues Mayot l’Arbre Rouge (Hugues Mayot – altszaxofon; Sophie Bernado – fagott; Théo Ceccaldi – hegedű; Valentin Ceccaldi – cselló; Joachim Florent – nagybőgő), két nappal később, a zárónapon a Brun-Courtois-Fincker trió (Vincent Courtois – cselló; Robin Fincker – szaxofon; Sebastien Brun – dob) Les Démons de Tosca című új albuma debütál.
A március 26-i keddi nyitónapon kvartettjével lép fel a jelenleg talán legtöbbet koncertező francia dzsesszmuzsikus, Émile Parisien (Émile Parisien – szaxofon; Julien Touery – zongora; Julien Loutellier – dob; Ivan Gélugne – nagybőgő). Másnap a Hermia-Ceccaldi-Darrifourq (Valentin Ceccaldi – cselló; Manuel Hermia – szaxofon, fuvola, bansouri; Sylvain Darrifourcq – dob) formáció játszik.
A Francia Jazz Szövetség támogatásával futó Jazz Migration programból két feltörekvő csapat mutatkozik be az Opus színpadán március 29-én este: a House of Echo (Enzo Carniel – zongora és preparált zongora; Marc Antoine Perrio – gitár, Simon Tailleu – nagybőgő; Ariel Tessier – dob) és a No Tongues (Alan Regardin – trombita; Matthieu Prual – szaxofon, klarinét; Ronan Courty – nagybőgő; Ronan Prual – nagybőgő).

bgu \ pmg

MTI 2019. március 23., szombat 14:08

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →