Így készül egy csodazongora – A Bogányi-zongorák készítése

A zongora napja - A Bogányi-zongorák készítése

A zene egy olyan nyelv, amihez nem kell tolmács, mert mindenki érti. De ezek a zongorák talán soha nem jöhettek volna létre, ha nincs Tolmács, az alig ezer lakosú Nógrád megyei község, valamint a képen látható tolmácsi szakemberek, akik a csodazongorákat készítik.

A Piano Day Nemzetközi Zongoraünnepet az év 88. napján ünnepeljük. A bűvös szám a zongora billentyűinek számát szimbolizálja. A Zongora napjának megálmodója a német zongorista és zeneszerző Nils Frahm, aki már többször járt nálunk, legutóbb februárban lépett fel a budapesti Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Bogányi-zongorák a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész Bogányi Gergely nevéhez fűződnek. A művész nem lelte a kedvére való hangzást a zongoráiban, ezért több mint 7 év alatt, szakemberek segítségével és támogatással létrehozta az áramvonalas Bogányi-zongorát, amit sokan csak “csodazongoraként” emlegetnek.

A Zongora napját általában március 29-én vagy ehhez közeli időpontban tartják, az alábbi képeken látható Bogányi-zongora éppen ezekben a napokban készült.

A zongora napja - A Bogányi-zongorák készítése

Tolmács, 2019. március 28. Sándor László technikus (b) és Szász Csaba gyártásvezető egy Bogányi-zongora készítésének munkálatai közben a Nógrád megyei Tolmácson 2019. március 26-án. 2015 óta minden év 88. napján – ez a billentyűk száma a zongorán -, március 29-én vagy ehhez közeli időpontban tartják a zongora ünnepét, Nils Frahm német zeneszerző kezdeményezésére. Magyarországon 2017 óta tartanak rendezvényeket a zongora napjához kapcsolódva. MTI/Mohai BalázsBorítón: Tolmács, 2019. március 28. Sándor László technikus egy elkészült Bogányi-zongoránál a Nógrád megyei Tolmácson 2019. március 26-án. 2015 óta minden év 88. napján – ez a billentyűk száma a zongorán -, március 29-én vagy ehhez közeli időpontban tartják a zongora ünnepét, Nils Frahm német zeneszerző kezdeményezésére. Magyarországon 2017 óta tartanak rendezvényeket a zongora napjához kapcsolódva. MTI/Mohai Balázs

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →