Hétfői időjárás: gomolyfelhők és futó záporok várhatók

Felhőzet

Budapest, 2019. április 7., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————
Európa időjárásában a nagy változás megtörtént, az anticiklon már messze északkeleten, az Ural előterében jár. A magasnyomás délnyugati peremén viszont ciklonális görbületű örvény található, amely mentén felhősödés, és kiterjedt csapadékzóna húzódik, havazás, havas eső, eső egyaránt előfordul. Kontinensünk középső részein több alacsonynyomású képződmény is van, amelyek hatására erősen felhős az ég, többfelé előfordul kisebb eső, zápor. A Földközi-tenger nyugati részén, a Baleár-szigetek felett lévő légörvény miatt zivatarok is kialakulnak a térségben. Szárazföldünkön a legmelegebb a Balkán-félsziget nyugati részén van, itt gyakran 20 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Másutt általában 10 és 17 fok között alakul a hőmérséklet, az esővel, záporokkal tarkított vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb az idő. A Skandináv-félszigeten van a leghidegebb, itt akadnak olyan területek is ahol az 5 fokot sem éri el a hőmérséklet a legmelegebb órákban. A Kárpát-medencébe hétfő estig továbbra is meleg, nedves légtömegek áramlanak, elősegítve a záporok, zivatarok kialakulását.

Előrejelzés az ország területére hétfő estig
——————————————–
A több órás napsütés mellett vasárnap sok fátyol-, és kevés gomolyfelhő várható, hétfőn azonban már a gomolyok kerülnek túlsúlyba, a déli vidékeken pedig felhősebb körzetek is előfordulhatnak. A hajnali órákban néhol pára, foltokban köd képződhet. Vasárnap délután elsősorban a délnyugati, este inkább a nyugati részeken várható záporeső, esetleg zivatar. Hétfőn a Dunántúlon alakulhatnak ki nagyobb számban záporok, illetve helyenként zivatarok, másutt csak futó zápor valószínű. Vasárnap a délkeleti, hétfőn a keleti, északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul. Az Északi-középhegység völgyeiben lehet pár fokkal hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 26 fok között várható. Az Alföld északi részén lesz a legmelegebb.

kpg \ bdó

MTI 2019. április 7., vasárnap 15:55

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →