Holnapi időjárás: marad az esős idő

Eső

Budapest, 2019. április 12., péntek (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————

A Skandináv-félsziget felett egy hatalmas kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, a benne uralkodó leszálló, szárító légmozgások határozzák meg kontinensünk nyugati és északi részeinek időjárását. Az említett vidékeken általában derült vagy gyengén felhős az ég, de főként a magasnyomás déli peremén – a Germán-lengyel-alföldön, a Baltikum térségében, illetve Finnországban – nagyobb területre is kiterjed a köd, valamint a rétegfelhőzet. Kelet-Európában egy hosszan elnyúló, alig mozgó frontálzóna található, mely az Ural előterétől Belorusszián át egészen a Kárpátok térségéig húzódik. Emellett a Földközi-tenger középső és keleti medencéjét, a Balkán-félszigetet, illetve a Kárpát-medence térségét többnyire enyhe, nedves levegő tölti ki. A felsorolt tájakon jobbára erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, néhol felhőszakadással kísért zivatar is kialakul. A Kelet-európai-síkság fölött elhelyezkedő frontzóna kettéosztja szárazföldünk időjárását. Előterében, Ukrajna keleti részén 20 fok fölé melegszik fel a levegő, hasonló értékeket csupán Spanyolország déli partvidékén és Görögországban mérnek, ott egy-egy helyen 25 fok is előfordul. Ezzel szemben a frontrendszertől északra, az észak-európai magasnyomás déli peremén hideg, sarkvidéki eredetű léghullámok haladnak nyugat, délnyugat felé, így arrafelé a hőmérséklet messze elmarad az ilyenkor szokásostól, Skandináviában néhol napközben is fagy. A hideg levegő zöme a Kárpátokat megkerülve Nyugat-Európát árasztja el, a Kárpát-medencében azonban nem okoz drasztikus időjárás-változást. Ennek megfelelően szombat estig folytatódik a felhős, gyakran csapadékos idő, nyugaton az alacsonyabb hőmérsékletekkel.

Előrejelzés az ország területére szombat estig
———————————————-

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Több helyen várható eső, zápor, éjszaka, illetve reggel az Alpokalja magasabban fekvő részein havas eső, havazás sem kizárt. Az északi, északkeleti szél kezdetben többfelé megerősödik, késő estig az Alpokalján és a Bodrogköz térségében helyenként viharossá fokozódik. Az éjszaka második felétől fokozatosan veszít erejéből a légmozgás, de szombaton a nyugati és az északkeleti területeken még előfordulhatnak erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 17 fok között várható, nyugaton az alacsonyabb értékekkel.

kf \ bBAB \ bdó

MTI 2019. április 12., péntek 15:40

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →