Versünnep fesztivál döntő vasárnap a Nemzeti Színházban

Vers

Budapest, 2019. április 11., csütörtök (MTI) – Előadóművészek, zenészek, slammerek, valamint képzőművészek is összemérik tudásukat vasárnap a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében, az idei Versünnep döntőjében.

“Célunk a versmondást a lehető legszélesebb körben népszerűsíteni. A versmondás egy ideje viszonylag háttérbe szorult a művészek életében, pedig kár volna kihagyni ezt a lehetőséget, az egyszemélyes színházat kihagyni, és oda kell figyelni az utánpótlás-nevelésre is” – mondta Kolti Helga, a szervező Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora közös vendége volt.
Mint felidézte, a Versünnep fesztivál 2005-ben indult útjára. A versenyt elsősorban előadóművészeknek, színészeknek írják ki, de a szakirányú művészeti intézmények hallgatói is pályázhatnak a részvételre.
Az idei fesztivál Kányádi Sándor, Örkény István, Nagy Gáspár, Petőfi Sándor és Ady Endre különböző évfordulóihoz kapcsolódik, a művészeknek legalább egy olyan művel kellett nevezni, amelynek szerzője ezen költők, írók valamelyike.
“Külön kategóriában indulnak a versmondók, a verseket éneklők, a slammerek és a képzőművészeti alkotásokkal készülők. Utóbbiak megmutatják, miként lehet összesűríteni például filmbe, festménybe, akvarellbe, fotómontázsba egy-egy verset” – emelte ki Kolti Helga.
Az elhangzó műveket bíráló zsűriben Hűvösvölgyi Ildikó, Kolti Helga, Papp János és Rubold Ödön színművész, Sződy Szilárd dramaturg és rendező, valamint Weinberger Attila zeneszerző foglal helyet. A zsűri elnöke Szőcs Géza költő.
A díjak többsége további fellépési lehetőség. A belépés a vasárnapi döntőre előzetes regisztráció után ingyenes, az érdeklődők online is élőben követhetik az eseményeket.
Kolti Helga kitért arra, hogy a Versünnepnek létezik egy civil ága is; ennek keretében jelenleg is zajlanak versenyek Székelyudvarhelyen, Kincsesbányán és Fertődön. A legjobbakat június 8-ra meghívják a Pesti Vigadóba egy nemzetközi seregszemlére.

bgu \ bsa

MTI 2019. április 11., csütörtök 10:26

Hagyd a dagadt ruhát másra

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →