Miért nem foglalkozunk a politikai hírekkel?

miert-nincs-nalunk-politika

Mindenkit érdekel a politika. Vannak, akiket többé, vannak, akiket kevésbé. Van, akiknél ez hullámzóan jelentkezik – és ők hol belevetik magukat a sűrűjébe, hol pedig távol tartják magukat tőle. És vannak, akiknél ez állandó: mindig is figyelték, mindig is értelmezték a közéleti eseményeket, állandónak mondható igényességgel; vagy éppenséggel soha az életben nem foglalkoztak ezzel.

Magyarországon a legtöbb hírt a politika szolgáltatja a közvélemény számára. Ez által úgy tűnhet, hogy a politika mindennél fontosabb az életünkben. Pedig hát ez nincs így. Sokkal fontosabb az, hogy jót beszélgettünk a szomszéddal – akár politikáról is persze –, vagy, hogy új szót tanult meg kimondani a gyermekünk/unokánk, vagy, hogy süt végre a nap – esik végre az eső esetleg –, de akár az is, hogy elmúlt egy pattanás az orrunkról.

Minden fontosabb, mint a politika. Szerintem az a szerencsés, ha a politika csak szórakozás az életünkben, és csak olyankor kell vele foglalkoznunk, ha kedvünk szottyan hozzá. De ha nem vigyázunk, akkor Magyarországon a politika eluralja az életünket. Főleg mostanában: tavaly az országgyűlési választások izgatták a kedélyeket, idén az Európa Parlamenti választás ad muníciót a közéleti témák felpörgetésének, de ősszel itt lesznek az önkormányzati választások is, és persze a Budapestet érintő főpolgármester választás, ami már önmagában országos témának számít.

Az elmúlt két évben, mióta folyamatos a kampány, emberek születtek és haltak meg Magyarországon, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz, és ki van ellenzékben. Szerelmek szövődtek, másoké foszlottak semmivé. Kiscicák gombolyítottak gombolyagot, mások meg karmolták egymást véresre, játékból. Vállalkozások alakultak, mások tönkrementek. Az élet körforgása örök akkor is, ha Orbán Viktor a Miniszterelnök, de akkor is, ha valaki más lesz majd az.

A politikával sajnos ma nemcsak azok foglalkoznak, akiknek ez a dolguk, hivatásuk, küldetésük, vagy éppen a hobbijuk, hanem már az egész ország. Már az óvodások is.

Mi, itt az ihirek.hu-n erre a harcmezőre tudatosan nem lépünk be. Helyi híroldalaink szerkesztői teljesen szabad kezet kapnak a politikai témák tárgyalása esetében is, de jelenleg az a tendencia nálunk, hogy mindenki szereti távol tartani magát is, meg az oldalát is a politikai lövészárkoktól.

A média ma eszköze ennek a politikai csatározásnak, hát mi ebből nagyon szeretnénk kimaradni.

Nem azért, mert ne érdekelne bennünket is a politika, vagy ne lenne véleményünk. Érdekel bennünket is és van véleményünk is. És tudjuk azt is, hogy az egész országot ez mozgatja. Könnyű és gyors lenne a portálunk számára népszerűséget szereznünk, bármelyik oldalra is sorolnánk be.

De mi nem fogjuk erősíteni a politika jelenleg minden mást elsöprő jelenlétét a hétköznapokban, és nem fogjuk átengedni a saját munkánkat, hogy lealacsonyítsuk magunkat szócsővé vagy bunkósbottá.

Nem zárkózunk el attól, hogy személyesen szólaltassunk meg politikusokat, emberként, szakemberként, közelről, szembenézősen. De ezt még azért átgondoljuk, alszunk rá párat és nem kapkodjuk el. Ezzel nem maradunk le semmiről, és kedves olvasónk te sem maradsz le semmi fontosról.

Helyette gyönyörködünk a hazánkban, az itt élő emberekben, állatokban, növényekben, épületekben, kezdeményezésekben, és figyelünk a történésekre, amik nemcsak gondról, bajról, katasztrófáról szólnak, hanem valami olyan megnyugtató gondolatot közvetítenek, miszerint lesz még szép és szerethető otthonuk itt az ükunokáinknak is.

Hát ezért nincs nálunk politika.

Vidi Rita

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Vidi Rita

Az ihirek.hu megálmodója, elindítója vagyok, néhány oldalt én magam is adminisztrálok. Legfőbb küldetésemnek azt tekintem, hogy új kultúrát teremtsünk az információs dzsungelben, és segítsünk minél többeknek visszatalálni arra az ösvényre, ami vezet is valahová. Ezért csinálom az ihirek.hu-t, hogy ezt a visszatalálás élményt minél többen megtapasztalják.

View all posts by Vidi Rita →