Június 2-án indul a szezon a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban

Fertőrákos

Budapest, 2019. április 26., péntek (MTI) – Június 2-án indul a szezon a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban, ahol 51 előadás tartanak a nyáron. A kínálatban nemzetközi ütősfesztivál, táncszínház, klasszikus-, könnyű- és népzenei koncertek és operaelőadások is megtalálhatók.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere a programsorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház olyan különleges környezet, amely önmagában életre szóló élményt ad a közönségnek. Felidézte: a helyszínt 2015-ben újították fel európai uniós pályázati forrásból és kormányzati támogatással.
Elmondta: a kőfejtőt Dohnányi Ernő az 1930-as években fedezte fel előadóhelyszínként, operarészletek bemutatására használták. Az idei szezonban is megemlékeznek a zeneszerzőről és a helyszínhez kötődő tevékenységéről.
Pataki András, a barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a programokra több mint 25 ezer nézőt várnak az idei szezonban.
Mint mondta, a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozathoz kapcsolódva az idén is tematikus heteket szerveznek. A rendezvény bizonyos produkcióihoz helyszínt ad a barlangszínház. A tematikus sorozatban a komolyzene, az ütőszene, a tánc, az opera és a színház is megjelenik. Kiemelte: az osztrák nézőknek A víg özvegy című operettet játsszák 20 előadásban Fertőrákoson.
A programok közül kiemelte a Szaranszkból érkező Orosz Nemzeti Balett előadását, Bizet Carmen című produkcióját, amelyet június 22-én mutatnak be.
Elmondta: új előadóművészeti teret nyitnak a barlangszínházban. A Dohnányi Ernő zeneszerző, karmester, zongoraművész nevét viselő, mintegy 100 férőhelyes komolyzenei játszóhelyen 10 kamarakoncertet tartanak az idén, vasárnap délutánonként a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar fog koncerteket adni.
Saját bemutatóik közül kiemelte A víg özvegy mellett a Valahol Európában című musicalt is. A Soproni Petőfi Színház előadása Halasi Imre rendezésében öt alkalommal látható a nyáron. Kiemelte: a darab bemutatásával a mű ihletője, Sztehlo Gábor evangélikus lelkész, Gaudiopolis létrehozója előtt is tisztelegnek és a július 26-i premiert megelőzően megemlékezést tartanak.
A barlangszínházban június 10. és 17. között rendezik meg a SopronDrum Nemzetközi Ütősfesztivált a Soproni Ünnepi Hetek keretében.
Horváth Kornél ütőhangszeres előadóművész, a SopronDrum művészeti vezetője elmondta: másodszor rendezik meg a fesztivált, amelyen nemzetközi hírű zenészek lépnek fel és tartanak mesterkurzusokat. Mesterkurzust tart Dennis Chambers, Michael Schack, Gordon Stout és Tommy Campbell.
Elmondta: június 14-én a jazz-funk jeles képviselője, az Incognito együttes is színpadra lép. A fesztiválon a modern zenei stílusok képviselői is szerepelnek, köztük Michael Schack, az elektromos dobolás legelismertebb előadója.
Kiemelte Nik West, napjaink egyik legjobb női basszusgitárosának fellépését. A Nik West Band június 16-án szerepel a fesztiválon. Mint mondta, a zenekar a koncert végén a két dobossal Dennis Chambers-szel és Tommy Campbellel egészül ki, akik most először lépnek együtt színpadra. Ugyanezen a napon délután a Magyar legendák című koncerten Solti János és Németh Gábor dobos, majd a Budapest Ragtime Band lép fel.
A SopronDrum június 10-én a Budapest Jazz Orchestra koncertjével indul. Kollmann Gábor jazz-szaxofonművész, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagja, a Budapest Jazz Orchestra vezetője elmondta: Náray Erika, Malek Andrea, Tóth Vera fellépésével a dzsessz királynője, Ella Fitzgerald előtt tisztelgő, Ella 100 című műsorukkal nyitják meg a fesztivált.
Június 15-én a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Amadinda Ütőegyüttes fellépésére várják a közönséget. Rácz Zoltán ütőhangszeres előadóművész, az Amadinda együttes vezetője elmondta: az elmúlt 35 év alatt négy kontinens 36 országában turnéztak. Repertoárjukat az ütőhangszerekre komponált eredeti művek, az Európán kívüli kultúrákból gyűjtött tradicionális zenék, korábbi korok műveinek átiratai, és az együttes két tagjának – Váczi Zoltánnak és Holló Aurélnak – darabjai adják. A soproni koncertműsor is erre a négy elemre épül.
Oberfrank Péter karmester, zongoraművész, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője elmondta: a barlangszínházi helyszín elsősorban operaelőadásokra született és a mai napig jelen van a kínálatban az opera. A Co-Opera szervezésében, a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként, Szabó Máté rendezésében mutatják be Mozart Figaro házassága című operáját július 6-án. Emellett a Kassai Állami Opera előadásában látható Puccini Bohémélet című operája július 5-én.
A 100 Tagú Cigányzenekar a kőfejtő színpadán augusztus 9-én és 10-én ad koncertet, a Csík Zenekar június 23-án, a Budapest Bár augusztus 3-án lép fel.
A szervezők megemlékeznek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójáról is, augusztus 19-én nagyszabású programot tartanak.
A szezont szeptember 14-én Zorán koncertje zárja.

gpz \ pmg

MTI 2019. április 26., péntek 15:02

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →