3 szarvashiba, amit egy vállalkozás indításánál elkövethetsz

Jegyzetelés

Miközben egyik nap még csak ismerkedünk a digitalizáció és a robotika fogalmával, a másik nap hipp-hopp automata pénztáraknál találjuk magunkat az élelmiszerboltokban. Az okostelefonok “Csipkerózsika álmát” alusszuk, miközben fejünkre nőnek az okos otthonok és lassan gondolkodnunk sem kell már, mert a “smartok” mindent tudnak helyettünk. Így történik meg az újságok szerint, hogy a robotok átveszik a munka oroszlánrészét, mert a felpörgött üzemmódtól pánikbeteg embereknek csökkent a munkakedve. Ezzel szemben napról napra nő az egyéni vállalkozók száma, ami cseppet sem arra utal, hogy az emberek ne akarnának dolgozni, csupán meghúzzák a határt és inkább a saját lábukra állnak ahelyett, hogy a gépek által vezérelt világ az őrületbe kergetné őket…

Merthogy az emberek nem gépek, így nem tudják teljesíteni azokat a normákat, amiket a korszerű gépsorok. Vállalkozni látszólag könnyű dolog, ám az önállóságnak sok buktatója van. Tevékenységtől függően számtalan példát lehetne felsorolni, mi minden nehezíti meg az egyéni vállalkozók munkakedvét és munkavégzését, de most csak a három legfontosabb szarvashibát emelnénk ki.

1. Tőke hiánya: ne higgy a legendáknak! Rakj rá félre!

A neten számos legenda kering a “Kisadózó vállalkozások tételes adója”, azaz a KATA körül, ami egyébként nem vállalkozási forma, hanem egy adónem. Nevezhetnénk általánydíjnak is, hiszen a lényege az, hogy ha tudjuk, “mitől döglik a légy”, akkor havi ötvenezer forintért évi 12 milliós bevételig teljesen önállóvá válhatunk és saját tevékenységbe kezdhetünk.

Csakhogy ezek a legendák rózsaszínű napszemüvegen keresztül születnek, hiszen az ötvenezer közel sem ötvenezer forint, mert ehhez hozzá adandó még az iparűzési adó, a kamara tagsági díj, a bankszámlavezetés költségei és a számlatömb, avagy az elektronikus számla rendszerhasználati díja. ..és akkor még nem beszéltünk a weboldal és a tárhely költségeiről, – mert egy magára valamit adó vállalkozás ma már az Interneten is jelen van – aminek szintén ára van. Végül legalább az indulás idejére könyvelőre is szükségünk lesz, aki nem csak számolni fog helyettünk, de segít eligazodni a választható adózási lehetőségek útvesztőjében.

A felsoroltak ismeretében talán érthető, ha az első és legfontosabb szempont, hogy legyen egy direkt erre a célra elkülönített összeg, hogy az esetleges nem várt kiadások se jelenthessenek akadályt.

2. Könyvelő hiánya: ne akard megfejteni a gordiuszi csomót!

Mivel a vállalkozásunk indításakor tucatnyi adózási forma közül kell választanunk, ezek társítva egyre összetettebb és kacifántosabb szabályokat szülnek, ami nagyjából a gordiuszi csomóval megegyező feladat számunkra. Ilyenkor célszerű fejet hajtani a szakember előtt, mert lesz még nekünk teendőnk bőven ezeken a beugratós kérdéseknek a megfejtésén túl!

Tekintsünk a könyvelőre úgy, mint a a lámpás szellemére. Ha megdörzsöljük a lámpást, a könyvelő megjelenik és pillanatok alatt megoldja a problémánkat, azután az újabb kérésünkig semmi dolgunk vele. Ugye nem is hangzik olyan rosszul?!

Hidd el, hogy könyvelő nélkül nagyon könnyű rossz számlát írni!

3. Ismeretek hiánya: tekintsd tanfolyamnak az indulás előtti időszakot!

Szolgáltatásunkat, vagy termékeinket magánszemélyeknek kívánjuk értékesíteni, vagy cégeknek? Magyaroknak vagy külföldieknek? Mi az az EU adószám és mire való? Ezek és még több tucatnyi hasonló kérdés olyan alapvető tudnivalók, amelyek gyakran utánajárást, összeírást, különböző számolásokat igényelnek.

Ahhoz, hogy valaki vállalkozó legyen, hetekig, vagy akár hónapokig kell tanulmányoznia a lehetőségeket. Ellenkező esetben minden csoda három napig tart, de egy rosszul elindított vállalkozás nem csak megszűnik, hanem rá is fizethet az ember…

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →