Több mint 140 alkotást vetítenek a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

Erdő

Budapest, 2019. május 7., kedd (MTI) – Hat helyszínen 145 alkotást vetítenek idén a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon május 24. és 26. között – mondta el a rendezvény főszervezője kedden Budapesten.

Székelyhidi Tamás hozzáfűzte: az elsősorban gyerekeket és családokat megszólító fesztivál kiemelt témája idén a víz lesz. A filmvetítések mellett számos kísérőprogram, valamint 65 civil és szakmai kiállító várja a közönséget.
Új programelem lesz idén többek között az újrahasznosítás kézműveseinek utcája, a hal- és cápasimogató, a PET-palackból készült versenyautók futama, a filmes közönségtalálkozók is. Emellett több kiállítás, például a világhírű természetfotós, Máté Bence szabadtéri fotótárlata is várja majd az érdeklődőket – hangsúlyozta.
Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kiemelte: a természetvédelem területén önmagában kevés az állami erőfeszítés, az eredményekhez szükség van a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, civil és társadalmi szervezetek, valamint a természetfilmesek összefogására is.
Magyarország területének egynegyede természetközeli állapotban megmaradt területnek minősül, 9 százaléka védett és 21 százaléka Natura 2000 terület. Az ország teljes területét lefedi a nemzeti parkok hálózata 1400 munkatárssal, közülük 250 a Természetvédelmi Őrszolgálatban dolgozik – mondta.
Az államtitkár hozzátette: a természetvédelmi őrök sokrétű munkáját mutatja be az Akcióban a természet őrzői című nyolcrészes, egyenként 25 perces filmsorozat, amely szintén szerepel a fesztivál programjában.
A filmsorozat két epizódját a sajtótájékoztató után mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az általa alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 85 millió forinttal támogatta idén a fesztivál megszervezését. Krakkó Ákos, az alapítvány munkatársa a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál arra inspirál, hogy tegyünk valamit a természetvédelemért, a fenntarthatóságért.
A fesztivál fő médiapartnere az M5 kulturális csatorna. Siklósi Beatrix csatornaigazgató elmondta: egy héten keresztül kiemelten foglalkoznak a rendezvénnyel, május 24. és 26. között pedig élő bejelentkezésekkel, magyar természetfilmekkel várják a televíziónézőket, valamint átadnak egy különdíjat is a fesztiválon.

pja \ pmg \ kvs

MTI 2019. május 7., kedd 12:16

Írni bárki tud

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →