Érettségi – Könnyűnek találták a történelem feladatokat a diákok

Terem

Budapest, 2019. május 8., szerda (MTI) – Könnyen megoldhatónak és korrektnek ítélték a szerdai történelem érettségi írásbeli feladatait a vizsga után az MTI-nek nyilatkozó iskolaigazgatók és szaktanárok.

Horváth József, a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium igazgatója szerint a feladatlap megfelelően lefedte az egész középiskolás tanagyagot: az egyetemes történelemben az ókortól, a magyar történelemben az Árpád-kortól egészen az ezredfordulóig. Úgy vélte, változatosak voltak a feladatok, a diákokat a válaszadásban mindenhol idézetek és források, térképvázlatok és fotók segítették.
Mint mondta, a diákok visszajelzései alapján az esszék között sem volt egy téma, amit sokan választottak, egyértelműen megoszlott a választás a témák között. A gyerekek elégedettek voltak a feladatsorral, jó felkészüléssel abszolút megoldhatónak találták, mert a fő témákat érintették a kérdések, s a pedagógus kollégái szerint is alkalmas volt a feladatsor a fiatalok tudásának lemérésére – tette hozzá.
Korrektnek és könnyűnek értékelték a diákok a közép és emelt szintű történelem érettségi feladatait a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumban – mondta az intézmény vezetője szerdán az MTI-nek.
Németh Tibor kifejtette, hogy a feladatok középszinten az elmúlt évek tematikája alapján készültek és meglátása szerint bizonyos történelmi ismeret mellett gyakorlatiasságra is szükség volt a feladatok megoldásához, amelyeket a gyermekek tisztességesen meg tudtak oldani megfelelő felkészítés mellett.
Emelt szinten komoly és megalapozott történelmi ismereteket igényeltek a feladatok, amelyekben a történelem szinte minden időszaka szerepelt, ugyanakkor az igazgató meglátása szerint az a diák, aki jól felkészült, tisztességesen meg tudta oldani.
A magyar történelemre vonatkozó esszék közül a legtöbben Hunyadi Mátyás kül- és dinasztikus politikáját választották, szemben a Kádár-rendszer válságának gazdasági, kül- és belpolitikai tényezőivel – mondta.
Szabó Anita, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium történelem szakos igazgatóhelyettese az MTI megkeresésére elmondta: összességében megoldhatóak voltak a történelem érettségi feladatok közép-és emelt szinten is, ilyen kérdésekre számítottak. Két, az igazgatóhelyettes által megkérdezett diák szerint “elég jó”, illetve “teljesen korrekt” volt a feladatsor – jegyezte meg.
Szabó Anita hangsúlyozta a szövegértés fontosságát a feladatok megoldása során. Hozzátette: a képekhez, diagramokhoz, karikatúrákhoz és egyéb forrásokhoz tartozó kérdéseket csak akkor tudják megválaszolni a diákok, ha precízen tanulnak és tudják a tanultakat alkalmazni is.
Az igazgatóhelyettes emellett fontosnak tartja a térkép, valamint a tankönyv összes képének az ismeretét, hiszen voltak ezekre vonatkozó feladatok is.
Szabó Gabriella, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium történelemtanára a középfokú történelem érettségiről azt mondta: a diákok elégnek találták a feladatok megoldásához rendelkezésre álló időt.
A vizsgázók a tesztekről és az esszékről is pozitívan nyilatkoztak, olyan feladatokat kaptak, amelyekre számíthattak és amelyeket gyakoroltak velük a felkészülés során – tette hozzá.
A pedagógus szólt arról, hogy a diákok örültek az esszék témáinak, mert a trianoni béke, vagy I. István egyházszervező tevékenysége a tananyagban is a kiemelt részek közé tartozik.
“Akikkel beszéltem, kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy sikerként élték meg a vizsgát, jól teljesítettek és úgy érezték, megérte tanulniuk rá” – jegyezte meg.
Diákbarát feladatok és témák jellemezték az idei történelem érettségit, olyanok, amelyeket hangsúlyosan érintettek az órákon – összegezte a debreceni Tóth Árpád Gimnázium (TÁG) történelemtanára az első tapasztalatokat. Biczóné Porcsin Judit az MTI érdeklődésére elmondta: a megkérdezett diákok javarészt a sztálini propaganda, illetve a Szent István uralkodása témakört választották a kifejtendő feladatok közül, de mint fogalmaztak, bármelyik feladat korrekt, megoldható volt.
A rövid válaszokat igénylő feladatok között voltak “fogósabbak” is, főként a magyarázatot igénylők, de a feladatsor összességében alkalmas volt a középiskolás tudásszint felmérésére, nem haladta meg a tanultakat – jelezte a szaktanár. Biczóné Porcsin Judit kitért a most először alkalmazott új történelem atlasz használatára is, amely a korábbiaktól eltérően már nem tartalmazott kronológia adattáblázatokat. A diákok tudtak tájékozódni az új atlaszból, felkészültek a használatára, így ez sem jelentett megoldhatatlan kihívást az idei történelem érettségin – mondta el a debreceni TÁG történelemtarára az MTI-nek.

bog \ bszt \ hwp \ bbbr \ BAL \ btár \ bzt

MTI 2019. május 8., szerda 15:25

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →