ITM: a vállalkozások valós igényeit szolgáló uniós intézkedésekre van szükség

Üzlet

Budapest, 2019. május 3., péntek (MTI) – A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését és az uniós támogatási rendszer egyszerűsítését sürgette György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára pénteken Bukarestben a tárca tájékoztatása szerint.

A román fővárosban tartották a versenyképességért felelős uniós miniszterek kétnapos informális találkozóját. A delegációk egyebek mellett áttekintették, hogy a tagállamok milyen támogatást tartanak szükségesnek a vállalkozások fellendítése érdekében és milyen eszközökkel lehet növelni a vállalkozások hozzájárulását az Európai Unió versenyképességéhez.
György László kifejtette, hogy a tapasztalatok szerint a vállalkozásoknak leginkább az adminisztrációs terhek, az uniós vállalkozásfejlesztési projektek bonyolultsága és hosszúsága jelent nehézséget, ezért szakpolitikai szinten elsősorban ezek megoldására kell koncentrálni – közölte az ITM.
További kihívást jelent a finanszírozáshoz való hozzáférésük, az új technológiákról és lehetőségekről való ismereteik hiánya. A problémák kezelésére készül Magyarországon az új kis- és középvállalkozási stratégia, amely egyebek mellett a vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet megteremtését, valamint a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítését célozza. Komoly hangsúlyt kell fektetni a kis- és középvállalkozások innovációs és digitális teljesítményének erősítését ösztönző intézkedésekre is – fejtette ki az államtitkár.
Kiemelte azt is, hogy a vállalkozói tudásra, az önálló gondolkodásra való képesség fejleszthető, és ebben fontos szerepe van az iskolai és vállalkozói képzéseknek. Egyetértett azzal, hogy fel kell számolni az indokolatlan akadályokat az egységes piacon. Ugyanakkor el kell kerülni az új akadályok létrehozását, mint például az elfogadott kiküldetési irányelv és a mobilitási csomag tervezett rendelkezései, amelyek aránytalan terheket jelentenek főként a kis- és közepes vállalkozásoknak.
György László az uniós belső piac és az európai ipar versenyképességének kapcsolatával kapcsolatban kifejtette, az uniós versenyképesség egyik legfőbb akadálya a tagállamok közötti eltérő fejlettségi szint. Ezért fontos a kohézió további erősítése, amely támogatja a tagállamok közötti gazdasági konvergenciát és az Európai Unió egészének érdekét szolgálja – áll a közleményben.

gká \ gtr \ gry

MTI 2019. május 3., péntek 17:30

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →