Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

Telihold

Salgótarján, 2019. május 16., csütörtök (MTI) – A régi vámszedéssel és a város múltjával is megismerkedhetnek a látogatók azokon a kiállításokon, amelyeket a Múzeumok és galériák éjszakája alkalmával nyitnak meg szombaton a szlovákiai Füleken – tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum.

Mint a közleményben írják, az intézmény 12. alkalommal csatlakozik a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez.
A szombati programsorozat a hagyományokhoz hűen a Városi Honismereti Múzeumban veszi kezdetét, ahol megnyílik A múzeum régi-új kincsei című kiállítás. Az utóbbi hat év szerzeményei között több ritka, a város múltjával összefüggő történelmi, néprajzi és régészeti jellegű tárgy szerepel. Az udvaron az este folyamán többször vetítik a ’44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér című filmet, valamint archív felvételeket.
A füleki vár Bebek-tornyában nyílik meg a Vámügy története című kiállítás. A több szlovákiai és magyarországi intézmény szervezésében megvalósuló tárlat a vámügy történetét mutatja be a kezdetektől a 21. századig. Megismerteti a kiállítás az ország területén folytatott vám- és adószedés folyamatát, láthatóak lesznek a vámtisztviselők korabeli egyenruhái és munkaeszközei, de jelenkori lefoglalt tárgyak, csempészáruk.
A vármúzeum tájékoztatása szerint a látogatók ezen kívül megnézhetik a múzeum állandó kiállításába került ajnácskői zafírokat is, Ozdín Daniel zafírokról szóló előadását pedig a felfedezésükről készített riport követi az alsó vár kazamatájában.
Az est folyamán látogatható lesz a várhegy alatti légvédelmi óvóhely. A színes program keretén belül a Pénzügyi Igazgatóság Díszőrsége és a Zeleziarne Podbrezová fúvószenekar mutatkozik be, a várudvarban keresőkutya-bemutató zajlik majd, a rendezvényt a Traditional Dixie Stompers együttes koncertje zárja.

bdu \ brr

MTI 2019. május 16., csütörtök 10:30

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →