Klímakutató: fékezni kell a változást és alkalmazkodni kell a következményekhez

Klíma plakát

Budapest, 2019. július 2., kedd (MTI) – A klímakutató szerint az emberiség kétféle módon tud cselekedni a klímakatasztrófa elkerülése érdekében: fékezni a változást, vagyis drasztikusan csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és alkalmazkodni hozzá, megpróbálni mérsékelni a következményeit.

Azonnali cselekvést sürgetett a klímakatasztrófa elkerülése érdekében António Guterres ENSZ-főtitkár, arra hivatkozva, hogy a klímaváltozás folyamata gyorsabban megy végbe, mint azt az előrejelzések jósolják.
Mika János klímakutató az M1 aktuális csatorna keddi műsorában az ENSZ figyelmeztetésére reagálva azt mondta: az ENSZ közlésének még folyik az értékelése egy átfogó jelentésben, de éppen elég baj az is, aminek eddig is tanúi voltunk a klímaváltozással kapcsolatban.
Magyarázata szerint, az önmagában nem lenne baj, amennyiben évtizedenként egy-két tized fokot emelkedik csak a hőmérséklet, a problémát az okozza, hogy ennek a folyamatnak nem látszik a vége. Akkor következik be a baj, ha a változás meghaladja a három fokot. A 3 Celsius-fokos növekedés következményeként ugyanis olyan visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, amelyek hatásait még nem ismerjük.
Példaként említette, hogy olyan nagy jégtömbök szabadulhatnak el az Antarktiszon, amelyek öt méterrel emelnék meg a tengerek szintjét, és az óceáni cirkuláció átalakulását, amely szintén nagy változásokkal járna.
A kutató úgy vélte, az emberiség kétféle módon tud cselekedni a klímakatasztrófa elkerülése érdekében: az egyik, hogy fékezi a változást és egyre kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki. “Ezzel az a baj, hogy mintegy 70 százalékkal kellene csökkenteni a mostani kibocsátást ahhoz, hogy csak annyi legyen, amennyit a természet fel tud dolgozni” – mondta.
A másik cselekvési mód az az alkalmazkodás, ez azt jelenti a kutató szerint, hogy csökkenteni kell a károkat, és ha van valami előnye a változásnak, azt ki kell használni. A lakossági cselekvésre példaként említette a házak, ajtók, ablakok szigetelését. Kitért arra, hogy Magyarországon a kibocsátás 1990 óta 32 százalékkal csökkent, ami jóval több annál a 20 százaléknál, amit 2020-ra vállaltunk és majdnem megközelíti a 2030-ra vállalt 40 százalékot. A kutató szerint jó úton haladunk, még ha az utóbbi években kis visszalépés történt is a kibocsátás-csökkentés tekintetében.

bhk \ brr

MTI 2019. július 2., kedd 12:23

Ha teheted, támogass bennünket!


Köztudomású, hogy a magyar független és ellenzéki sajtó erőtlen és kiszolgáltatott, ezért szinte minden orgánum támogatást kér, mert támogatásra szorul. Mi aztán pláne - ez nem panasz, csak tény :). Ha teheted, és támogatsz bennünket, azt hálásan köszönjük! Ide kattintva indíthatod el a Paypal Donate segítségével a támogatásodat - már 1000 forint is sokat segít!>>

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →