Felhős, záporos idő előzi meg a szeles hétvégét

Szivárvány

Budapest, 2019. július 11., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————

Európa peremein, így a Brit-szigetek és az Északi-tenger felett, valamint Finnországtól keletre és a Fekete-tenger térségében ciklonok örvénylenek. Skóciában és Írországban is nagyobb mennyiségű eső esett az elmúlt 24 órában, de igazán jelentős csapadék Olaszországban és a Balkán-félszigeten hullott az ott kipattant záporokból, zivatarokból. 30-80 mm közötti csapadékösszeget több helyről is jelentettek, az Égei-tenger mentén több helyen heves zivatarok is kialakultak.
Naposabb, eseménytelenebb idő inkább csak az Ibériai-félszigeten és Közép-Európa egy részén van. A legmelegebb Cataniában és Szirakúzában van, ahol 40, 41 fokot is mérnek, de Görögországból is jelentenek 38, 40 fokos maximumokat, és Spanyolországban is 30, 37 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet.
A Kárpátoktól északra azonban jellemzően csak 20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Pénteken a Kárpát-medence fölött melegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is előfordulhat.

Előrejelzés az ország területére péntek estig
———————————————

Csütörtökön elsősorban az északkeleti megyékben és a Dunántúl nyugati, délnyugati részein is felhősebb lesz az ég, és elsősorban az északkeleti megyékben (nagyjából a Börzsöny-Békéscsaba vonaltól keletre) alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Másutt estig még napos, gomolyfelhős idő ígérkezik. Éjszaka a középső és keleti megyékben mindenütt csökken a felhőzet, jórészt kiderül az ég. Eközben az éjszaka folyamán a Dunántúlon, majd péntek délelőtt már keleten is fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Pénteken elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan eső, zápor, az Alpokalján esetleg egy-egy zivatar, de délután már a Tiszához közelebb is előfordulhat helyenként zápor, kis eséllyel zivatar is. Csütörtökön az északnyugati, pénteken már a nyugatias szelet kísérhetik élénk, csütörtökön még helyenként erős széllökések, de a csütörtöki zivatarok környékén átmenetileg viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, Nyugat-Magyarországon lesz enyhébb a reggel, de az északi völgyekben, a Nyírségben és az Alföld homokhátságain ennél több fokkal hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 26 fok között várható.

kf \ bbsg \ bpt

MTI 2019. július 11., csütörtök 16:41

A gazdagság receptje

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →