Lehet-e lakni a Mount Everesten?

Mount Everest

A hegymászók mind tudják, hogy nem lehet csak úgy felrohanni a Mount Everestre, fokozatosan kell szoktatniuk a szervezetüket az oxigénben ritka levegőhöz.

De mi van azokkal a népcsoportokkal, akik már 9000 éve éldegélnek a 2500 méteres tengerszint feletti magasságban lévő hegyekben?

Ne gondold, hogy minimális létszámról beszélünk! Napjainkban körülbelül 140 millió ember él Dél-Amerika, Kelet-Afrika és Dél-Ázsia magashegységeiben.

Kutatók megállapították, hogy ezeknek az embereknek a génjei alkalmazkodtak a környezeti viszonyokhoz, a magaslati létfeltételekhez. Ez nemcsak a külsejükben, bőrszín, szemforma, testfelépítés mutatkozik meg, hanem a szervezetük működésében is. Például a hegymászók szervezete a hegymászáskor több hemoglobint termel, hogy növelje az oxigénszállító képességet. Ezzel szemben például a tibetieknek alacsonyabb a hemoglobinszintjük, de sokkal hatékonyabban dolgozza fel a szervezetük az oxigént.

Írni bárki tud

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →