Tudtad-e, hogy valami bűzlik az űrben?

Űrruha

Milyen szaga lehet az egy napra a hóban felejtett ruhának? És mennyire lehet büdös a megégett mandulás sütemény? Aki nem tudja, az szagoljon csak bele az űrbe. Már, ha az átlagnál jobban bírja a vákuumot, ami jelenleg az elfogadott közeg odafönt.

Oké, a világűrben nem lehet csak úgy szaglászni, mert nem adottak hozzá a feltételek, de űrhajósok állítják, hogy űrsétáikról visszatérve, szkafanderüknek nem csak az izzadás következtében, belül, de bizony kívül is érezhető szaga, vagy jó esetben illata volt.

A jelenséget, az üzemanyag égésekor keletkező policiklusos aromás szénhidrogének okozzák, és szaglószerve válogatja, hogy kiben, mihez hasonlító illatot idéznek fel. Az úrszag-repertoár tehát sokféle lehet. Az említett illatokon kívül, érkeztek már beszámolók dió, sült hús, fékbetét, faszén, vagy éppen hegesztési gázokra emlékeztető világűrről is.

Hogyan váltsuk valóra vágyainkat?

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →