Hallottál már FIDO-ról, a ködoszlatóról?

Köd

Lehet, hogy te is jártál már úgy, hogy valahová repülővel utaztál volna, de a sűrű köd miatt el kellett halasztani az utazást? Persze nem azért, mert te nem látsz a ködben, hanem azért, mert a repülőknek okoz problémát a sűrű köd a le- és felszállásnál. Persze mondhatnánk, hogy van nekik radarjuk és egyéb extra biztonsági ketyeréjük, de elsődleges szempont az utasok biztonsága.
Viszont a világháború idején nem volt idő várakozni arra, hogy a gépek fel- vagy leszállhassanak, ez stratégiai kérdés volt. A ködprobléma legjobban az angoloknál ütközött ki. A pilóták inkább a tengerre szálltak le, mert nem találták a hazavezető utat.
A forradalmi újítást, a FIDO-t a brit olajhadviselési osztály találta ki, locsolócsöveken kerozint vezettek a kifutópályára, majd meggyújtották. Ez nemcsak eloszlatta a ködöt, hanem a repülők számára messziről látható irányzék volt. Költségessége miatt napjainkban már nem alkalmazzák.

Írni bárki tud

About Ihirek

Az ihirek.hu egy főként helyi eseményekre, és helyi vonatkozású hírekre és publicisztikákra specializálódott online felület, melyet többségükben önkéntes helyi tudósítók, újságírók és lelkes helyi lakosok szerkesztenek.

View all posts by Ihirek →