Névjegy

Ihirek.hu – Szót adunk azoknak, akik szeretnék, hogy a világ egy jobb hely legyen

A közösségi média által bármikor kifejezésre juttathatjuk azt, amit gondolunk. Elég leírni a gondolatainkat, elküldeni a „Küldés” gombbal, aztán várni a reakciókat. De ezt bárki megteheti. És meg is teszi. Ezért aztán a közösségi médiában keverednek a teljes társadalmat érintő eseményekről és meglátásokról szóló megosztások a „mit ebédeltem ma” és „hol szelfiztem ma” jellegű, tényleg érdekes, vicces, stresszoldó tartalmakkal, csakhogy van itt egy kis gond.

Az emberi elme befogadó-kapacitása véges. Az ember az evolúciója során azért lett információfogyasztó, hogy a saját túlélését biztosíthassa. Saját fajának és saját egyedi mivoltának túlélését. Viszont ha túl sok felesleges tartalmat fogyasztunk, az össztársadalmi szinten evolúciósan instabil stratégiának számít, ugyanis a nyolcvanadikként megérkező, döntéseinket befolyásoló lényeges információk egyszerűen már nem épülnek be az agyunkba – átmenetileg SEM.

Tehát hiába, hogy a közösségi médiában ott találjuk azokat az embereket is és hírforrásokat, akiknek/amiknek a véleményére, közléseire kíváncsiak vagyunk például közéleti kérdésekben, és hiába hisszük, hogy bármikor rájuk kereshetünk, végül ezek a törekvéseink nem érik el a céljukat, mert egyszerűen túl sok impulzus éri az agyunkat.

A fejünkben lévő kancsó pillanatok alatt betelik már az ébredésünk után, és aztán abba már nem lehet beletölteni semmit. Pedig fontos lenne.

Ugyanis mindannyian találkozunk az életünkben olyan helyzetekkel is, amikor azt érezzük, egyedül maradtunk. Elég manapság csak egy kósza nátha, egy kislábujj törés, egy bürokratikus procedúra, hogy azt érezzük: baromira nem úgy működnek a dolgok, ahogy azoknak kellene. Mindenki egyedül kínlódik azért, mert a rendszer egyszerűen rosszul működik. A rendszerekben lévő emberek még igyekeznek ezeket működtetni, de a saját hatásköreiken nem nyúlhatnak át, így ha beteg lesz a gyerek, vagy a nagymama, máris arcul csap bennünket a valóság rideg vaskapuja, de akkor is, mikor iskolás-óvodás gyereked következő két hetéről szeretnél valami bíztató információt beszerezni.

Sokan vagyunk úgy, akik érzik és tudják, hogy a világ jobb hely is lehetne, akár kicsiben is, de a merészek nagyban is gondolkodhatnak; ugyanakkor a szétaprózódás már az információknál is azt eredményezi, hogy nincs összeadódó erő, mindenki csak a saját harcait vívja, és lehet ezekben a harcokban bármilyen sikeres, abból még a saját utódai sem tudnak profitálni, mert rendszerszinten rohad az egész körülöttünk.

Az ihirek.hu eredetileg azért jött létre, hogy helyi eseményekről adjon hírt a helyieknek. Ezt a projektet két nekifutásban csináljuk már 8 éve, de nem ütöttük át a falat. Igaz, nincs mögöttünk egy tőkés sem, és a politikai újságírás iparágba sem szálltunk bele – ami ugyebár a leginkább figyelmet érdemlő terület manapság –, így csendesen dolgozgattunk itt-ott helyben, majd abbahagytuk, de nem feladtuk!

Úgy látom, hogy most jött el az ideje egy lényeges és határozott váltásnak. Bár továbbra is van mód és lehetőség az ihirek.hu-nál helyi online magazinokat működtetni, de a főoldalunkat felajánljuk azok megszólalásainak, akik szeretnék, hogy a világ jobb legyen.

Az emberiséget mindig is előrevitte az a kérdés, hogy „Mitől lehet jobb hely a világ?” De a történelem során azt is láttuk, hogy ez a kérdés szélsőséges és kártékony ideológiáknak is táptalajt adott a burjánzásra, ezért naivitás lenne azt hinni, hogy elég csak erre a kérdésre koncentrálni, és a válasz biztosan valami jó lesz.

Az ihirek.hu főoldalán mostantól mi mindenesetre erre a kérdésre koncentrálunk, és közben kísérletet is folytatunk atekintetben, hogy ezt a kérdést melyik ideológiai irányzat, vagy épp irányzatnélküliség tartja fontos kérdésének a jövőt illetően.

Nekünk sok válaszunk van a „Hogyan és mitől lehet jobb a világ?” kérdésre, és ezek egyike az, hogy szót adunk azoknak, akik AKARNAK erre a kérdésre válaszolni.

Az ihirek.hu-n mostantól szót adunk mindenkinek, aki meg akar nyilvánulni a közéletet érintő kérdésekben. Küldhettek véleménycikket, saját történeteket, javasolhattok interjúalanyokat, felhívhatjátok a figyelmünket eseményekre, amik kevéssé érdekeltek esetleg más sajtóorgánumokat, vagy esetleg más orgánumokban másként kerültek terítékre. Várjuk közéleti szereplők, civil- és politikai szervezetek közleményeit, megosztásait is, és szívesen adunk teret interjúknak is.

Amit nem várunk: pártpropagandát. Sehonnan.

Mindenkinek van véleménye, és vannak, akik ennek gyakran hangot is adnak, csak épp elvesznek a közösségi média zajban.

Vannak, akik csak ritkán nyilvánulnak meg, mert csak ki akarják magukból adni a feszültséget, vagy épp hasonlóan gondolkodókkal szeretnének pár szót váltani, vagy látni, hogy mások is járnak abban a cipőben.

És vannak, akik soha nem teszik közzé és nem mondják ki a véleményüket közéleti témákban, viszont ők is kifejezetten keresik mások véleményét, csak éppen mire átverekedik magukat a szülinapi és névnapi köszöntéseken, a kutyás-macskás cukiságokon, az étel- és nyaralásfotókon (és közben persze a saját életükön), addigra már a lényeges gondolatoknak nem lesz terük és helyük.

Nem akarjuk megváltani a világot, de segíteni akarunk azoknak, akik meg akarják!

Hőseink lehetnek önjelölt hősök, de már elismert közéleti személyiségek is. Azt is járható útnak tekintjük, ha közösségi médiában sikeres megosztásodat nálunk is meg akarod jelentetni, mert nálunk nem a zajban vész el, hanem a nagy közös mondanivalóhoz tesz hozzá.

Hogy mi lesz ebből? Csak rajtatok múlik. Mi mindenre nyitottak vagyunk, ha úgy tetszik, a közösségi újságírást szeretnénk ezzel meghonosítani.

Hogy mi lesz ebből a profit, hogy mit tekintünk jó eredménynek? Azt, hogy mindent megteszünk azért, hogy a világ egy jobb hely legyen, és ha mindent megteszünk, akkor el is érjük. Ennyi. A munkát tekintjük eredménynek.

Cikket, közleményt, esszét, publikációt, FB vagy bármilyen posztok linkjét, témaötleteket ide lehet küldeni: contact@ritartacademy.com vagy vidirita@ritartacademy.com

Kik a szerkesztőség tagjai?

Mindenki, aki szeretne megszólalni.

Főszerkesztő és tulajdonos: Vidi Rita

Itt tudsz bennünket támogatni>>

Impresszum

Vélemény, hozzászólás?